Zupy

II MIEJSCE W KATEGORII OBIAD [konkurs II edycji 01.2016]

Pizze Suppe - Mariusz i Anna Janowicz

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 2-3 cebule
  • 1 litr bulionu (z paczki lub rosół w kostce)
  • 2-3 papryki kolorowe
  • 0,5 kg pieczarek
  • 1 kubek śmietany kwaśnej 12%
  • 100 g serka topionego śmietankowego
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki przyprawy do pizzy
  • Vegeta, sól, pieprz, tabasco
Przygotowanie: Pieczarki pokroić i delikatnie podsmażyć z cebulą i Vegetą. W osobnym garnku podsmażyć mięso mielone na oleju, później dodać paprykę + pieczarki –wszystko chwile podsmażyć. Wlać do tego bulion i chwilę pogotować. W miseczce wymieszać: koncentrat, serek, przyprawę, sól, pieprz, tabasco i dodać do zupy – troszeczkę pogotować. Dodać śmietanę.
nr7 MYK-0849

I MIEJSCE [konkurs I edycji 01.2015]

Krem pieczarkowo-serowy z pulpecikami - Krzysztof i Bożena Bal

Składniki:

  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 pory biała część
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 30 dkg. mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 1 kajzerka
  • 2 kostki rosołowe
  • 3 serki topione
  • 2 łyżki masła
  • natka pietruszki
  • 1 kg. pieczarek

Przygotowanie: W garnku gotujemy wywar z warzywami i przyprawami. Na patelni z masłem smażymy białą część pora pokrojoną w krążki z czosnkiem. Następnie na tym samym tłuszczu smażymy pieczarki pokrojone w grube plastry, aż odparuje woda. Dodajemy do wywaru i bulderujemy. Do małego garnka wlewamy wodę i wrzucamy małe pulpeciki wcześniej pikantnie doprawione z mięsa mielonego. Po chwili gotowania łyżką cedzakową dodajemy je do kremu pieczarkowego, a w małej ilości wody rozpuszczamy serki i łączymy z kremem i pulpetami. Doprawiamy do smaku i dekorujemy.


nr9 MYK-0866

II MIEJSCE [konkurs I edycji 01.2015]

Pieczarkowe leczo - Krystyna Rędzikowska

Składniki:

  • 2 kg. pieczarek
  • 4 cebule
  • 1 słoik papryki konserwowej
  • 1 słoik ogórków konserwowych
  • ketchup
  • przecier pomidorowy
  • sól , pieprz
  • 1 kg mięsa mielonego
  • 2 jajka
  • Bułka, przyprawy

Przygotowanie: Pieczarki pokroić w plastry, sparzyć wrzątkiem. Cebulę podsmażyć. Ogórki i paprykę pokroić w żulinkę. Wszystkie składniki wkładamy do garnka i dusimy. Z mięsa mielonego, jajka i bułki formujemy małe kuleczki i smażymy na patelni i dodajemy do garnka z resztą składników.

 
nr8 MYK-0856 (1)

III MIEJSCE [konkurs I edycji 01.2015]

Pieczarkowy Strogonof - Dawid Górecki

Składniki

  • 1 kg pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 ogórki kiszone
  • 100 ml bulionu
  • 100 ml śmietany 30% i 12%
  • 1 łyżka musztardy
  • łyżka masła
  • natka pietruszki
  • 2 żółtka
  • oliwa do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • 6 ugotowanych ziemniaków

Przygotowanie: Pieczarki kroimy w plastry, cebulę w piórka, ogórki w kostkę, rozgrzewamy oliwę w patelni, wrzucamy pieczarki i cebulę, smażymy 2 minuty dodajemy bulion. Doprowadzamy do wrzenia i dusimy 20 minut. Dolewamy śmietanę 30% i gotujemy 8 minut aby uzyskać gęstą konsystencję. Dodajemy ogórki, musztardę i doprawiamy solą i pieprzem. Ziemniaki trzemy na tarce dodajemy żółtka i posiekana pietruszkę , formujemy 8 placków i smażymy na patelni na oliwie z dodatkiem masła na złoty kolor. Na talerzu układamy 1 placek na niego strogonof i przykrywamy drugim plackiem nakładamy łyżka kwaśnej śmietany, posypujemy natką pietruszki.

 
WYRÓŻNIENIE [konkurs I edycji 01.2015]

Żurek z pieczarkami i kulkami mięsnymi - Lidia Kukieła

Składniki:

  • 0,5 kg żeberek
  • 1 kg mięsa mielonego
  • Żurek w butelce
  • Sok z cytryny
  • Sól
  • Pieprz
  • Cebula
  • Czosnek