Dania główne

BIG_0001_MYKOGEN-8044

I MIEJSCE W KATEGORII OBIAD - konkurs II edycji 01.2016

Pałki z kurczaka nadziewane farszem pieczarkowym - Marek i Kryspina Grzelak

Składniki:

  • 5 pałek z kurczaka
  • 2 cebule
  • 0,5 kg pieczarek
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie
  • ząbek czosnku
Przepis: Z pałek usunąć kości. Pałki natrzeć ziołami prowansalskim i włożyć do lodówki na 1 godz. Pieczarki oczyścić i razem z cebulą pokroić w drobną kostkę. Cebulę podsmażyć na oleju, dodać pieczarki, doprawić solą, pieprzem i poddusić. Pałki napełnić farszem, spiąć wykałaczkami. Włożyć w rękaw foliowy i piec ok. 45 min w temp 200 C.

I MIEJSCE W KATEGORII KOLACJA - konkurs II edycji 01.2016

Pieczarki faszerowane - Jan Kopeć

Składniki:

  • pieczarki bez trzonków 30 dag
  • kiełbasa biała surowa 40 dag
  • boczek surowy wędzony 30 dag
Przepis: Przygotowanym farszem napełniamy kapelusze pieczarek, po czym każdą pieczarkę otulamy plastrem surowego boczku. Spinając wkładamy wykałaczkę. Pieczarki wykładamy na blaszkę wyłożonym papierem do pieczenie , wstawiamy do nagrzanego piekarnika w 180 C i pieczemy około 20 min.

II MIEJSCE W KATEGORII KOLACJA - konkurs II edycji 01.2016

Roladka z kurczaka z pieczarkami - Adam Sobala

Składniki:

  • pierś z kurczaka
  • pieczarki
  • suszone pomidory
  • kasza gryczana
  • ser mozzarella
  • boczek
  • przyprawy
Przepis: Pierś z kurczaka nadziewana pieczarkami i suszonymi pomidorami, zapieczona i podana z kaszą gryczaną. Polana sosem serowo-pieczarkowym z chipsem z boczku.

III MIEJSCE W KATEGORII OBIAD - konkurs II edycji 01.2016

Gulasz w ostrym sosie pomidorowym - Marcin i Monika Wituccy

Składniki - gulasz:

  • 0,60 dag wołowiny
  • 2 cebule
  • 1 zielona papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 0,60 dag pomidorów
  • 40 ml bulionu
  • 1 papryczka chili
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
  • 1 kg pieczarek,
  • pieprz, sól, majeranek
Składniki - surówka:
  • 1 słoik selera konserwowego,
  • 1 por - biała część,
  • 1 jabłko,
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka majonezu,
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego,
  • natka pietruszki, sól, cukier do smaku
Przepis - gulasz: Mięso umyć i pokroić w małą kostkę. Cebule i czosnek obrać i posiekać. Mięso smażyć na patelni aż się zarumieni. Dodać cebulę i czosnek. Chwilę smażyć razem. Wszystko przyprawić solą, pieprzem i słodką papryką. W rondlu zagotować bulion, dodać pomidory. Przełożyć do tego składniki z patelni. Rondel przykryć, dusić ok. 1,5 h. W tym czasie opłukać, osuszyć i oczyścić z pestek papryki oraz papryczkę chili. Chili posiekać drobno, kolorowe papryki potnij w kostkę. Dodaj do gulaszu. Przypraw majerankiem. Duś jeszcze 30 min. Przepis – surówka: Pora drobno posiekać a następnie sparzyć na sicie. Selera odcisnąć z zalewy. Jabłko obrać , usunąć gniazda nasienne i razem z marchewką zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Do salaterki włożyć pora i selera, jabłko i marchew. Dodać majonez z jogurtem i natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i cukrem.

nr13 MYK-0905

I MIEJSCE [konkurs I edycji 01.2015]

Kieszonki z piersi kurczaka nadziewane pieczarkami zawijane w szynkę parmeńską z surówką z pora i selera z sosem z granatów - Marcin i Monika Wituccy

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka
  • 25 dkg pieczarek
  • 4 plastry szynki parmeńskiej
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • łyżka masła
  • bułka tarta
  • sól , pieprz

Przygotowanie: Pierś z kurczaka myjemy i obsuszamy ręcznikiem papierowym, przyprawiamy solą i pieprzem. Pieczarki myjemy i kroimy na połówki. Cebulę kroimy w piórka. Czosnek drobno siekamy. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy pieczarki. Dodajemy cebulę i czosnek, doprawiamy solą i pieprzem całość dusimy ok. 15 min. W piersi kurczaka robimy kieszonkę, napełniamy farszem z patelni i całość spinamy wykałaczkami. Następnie pierś moczymy w jajku, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na patelni z obu stron na złoty kolor. Następnie pierś owijamy szynką parmeńską, wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy 30 min. W piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C.

SURÓWKA Z PORA I SELERA

Składniki:

  • 1 słoik Selera konserwowego
  • 1 por biała część
  • 1 jabłko
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego

Przygotowanie: Pora przeciąć wzdłuż o drobno pokroić w piórka a następnie sparzyć wrzątkiem na sicie. Seler odcisnąć z zalewy. Jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne i razem z marchewką zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do salaterki włożyć pora, selera, jabłko i marchew. Dodać majonez i jogurt oraz natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić solą i cukrem.

SOS Z GRANATU

Składniki

  • 1 granat
  • mała łyżeczka miodu
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 50 ml wody

Wykonanie: Wodę z miodem gotować 5 minut. Granat przeciąć na pół. Pestki z połówki granatu zmiksować i przetrzeć przez sito. Dodać do wody z miodem i gotować aż wszystko zgęstnieje. Dodać sok z limonki i pestki z drugiej połówki granatu.

 
  nr11 MYK-0888

II MIEJSCE [konkurs I edycji 01.2015]

Kotlety z brokułami w sosie czosnkowym z rokpolem ze świeżych pieczarek - Hanna Jończyk i Katarzyna Jończyk-Skórka

Składniki:

  • 2 kg pieczarek
  • 2-3 cebule
  • 3-4 jajka
  • 5 łyżek bułki tartej
  • mąka, przyprawy
  • brokuły
  • czosnek
  • śmietana
  • rokpol

Przygotowanie:

Grzyby oczyścić, umyć , posiekać, udusić z cebulą w maśle z przyprawami

BRAK DALSZEJ CZĘŚĆI!

 
nr12 MYK-0892

III MIEJSCE

Królik w śmietanie z marchewką i pieczarkami - Tomasz Sieczka

Składniki

  • 1 królik
  • 5 marchewek
  • 500 g pieczarek
  • 3 łyżki natki pietruszki
  • 1 łyżka keczupu
  • 1 cebula
  • 2 łyżki czosnku
  • 1 łyżeczka soli + pieprz
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • 4 łyżki oliwy

Przygotowanie: Porcje królika posypać solą i pieprzem, podsmażyć na oliwie. Cebulę pokroić w kostkę dodać do królika, podsmażyć. Czosnek drobno posiekać, dodać do królik, podlać 2 szklankami wody, dodać sól, kurkumę przykryć i dusić ok. 20 minut na wolnym ogniu. Obraną marchewkę i pieczarki pokroić w plastry i dodać do królika. Dusić dalej ok. 40 minut. Gdy królik będzie miękki dodać posiekaną natką pietruszki, koperek i mąkę ziemniaczaną wymieszaną ze śmietanką. Zagotować i podawać.

 
nr14 MYK-0919

III MIEJSCE

Pieczarkowa Ballada - Marcin Janicki i Agnieszka Paterek

Krokiety serowo - ziemniaczane z pieczarkami

Składniki

  • 500 g ziemniaków
  • 125 g parmezanu*
  • 200 g pieczarek
  • 1 jajko + 2 jajka do panierki
  • kawałek masła ( około 1 łyżki )
  • sól i pieprz
  • olej słonecznikowy do smażenia
  • mąka
  • bułka tarta

Przygotowanie: Ziemniaki obierz, pokrój w kawałki i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Następnie ubij je i wystudź. Pieczarki obierz, pokrój w plasterki, przypraw i usmaż na złoty kolor. Wymieszaj ziemniaki z jajkiem, drobno startym serem i kawałkiem masła. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie, można dodać odrobinę mąki ziemniaczanej. Przypraw pieprzem i solą do smaku. Uformuj z ciasta kulki wielkości śliwki, nadziej je porcją pieczarek i ponownie nadaj im okrągły kształt ( tak samo, jak robisz knedle ). Wykładaj krokiety na blat posypany mąką. Obtocz krokiety w rozbełtanym jajku, a następnie w bułce tartej i smaż w głębokim oleju ( 180° C ) na złoty kolor. Usmażone krokiety wykładaj na ręcznik papierowy, podawaj na ciepło.

Polędwiczki z wędzona szynką

Składniki:

  • 500 g polędwiczek wieprzowych
  •  liście laurowe, ziele angielskie
  • 50 g masła
  • 100 g szynki wędzonej
  •  sól, pieprz
  •  pietruszka nać, tymianek
  • 50 g szalotek
  • 400 g pieczarek

Sposób przygotowania:

  • Polędwiczki obsmaż na patelni. Z drobno pokrojonych pieczarek, szalotek i ziół przygotuj farsz pieczarkowy.
  • Plastry szynki posmaruj farszem wymieszanym z żółtkiem i zawiń w to polędwiczki.
  • Piecz w temperaturze 120 st.C  przez 15 min, następnie  zroluj i obsmaż na patelni z masłem i oliwą.
 

Prowansalskie warzywa faszerowane

Składniki

  • 3 średnie cukinie
  • 3 bakłażany
  • 3 cebule
  • 3 duże pomidory
  • 3 duże ząbki czosnku
  •  oliwa z oliwek
  • 4 liście świeżej bazylii
  • kilka pieczarek
  • kilka pomidorków cocktailowych

Przygotowanie farsz: Pokrój w drobną kostkę 2 średnie cukinie, 2 bakłażany i 2 cebule. Wrzuć na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy z oliwek, po krótkiej chwili zmniejsz ogień i smaż całość aż się lekko zarumieni. Dodaj 3 duże pomidory pokrojone w kostkę (bez pestek), 3 ząbki cienko pokrojonego czosnku, 4 liście świeżej bazylii i lekko posól.

  • Dodaj 3 duże pomidory pokrojone w kostkę (bez pestek), 3 ząbki cienko pokrojonego czosnku, 4 liście świeżej bazylii i lekko posól.
  • Całość smaż przez ok. 1 h, na małym ogniu, co jakiś czas mieszając do uzyskania gęstej jednolitej masy warzywnej.
  • Warzywa do faszerowania: Cebulę przekrój  raz, wszerz, a nie wzdłuż, aby po odłączeniu warstw od siebie, przypominały małe miski. Cukinię i bakłażana pokrój w słupki o wysokości ok. 3 do 4 cm, wydrąż miąższ, aby przypominał małe wiaderka (zostawiając kilka mm miąższu na dnie).
  • Odłącz kapelusz pieczarki od nóżki, umyć. Wykrój czapki z pomidorów koktajlowych i wydrąż miąższ, zostawiając tylko trochę po bokach i na dnie.
  • Połóż wszystkie warzywa na półmisku żaroodpornym z odrobiną oliwy z oliwek i nafaszeruj wcześniej przygotowaną masą warzywną. Faszerowanie ułatwi plastikowy rękaw, dzięki któremu można wyciskać farsz bezpośrednio do warzyw.
  • Piecz przez 30 min. w temperaturze 160°.
  • Faszerowane warzywa układaj na przemian, udekorować cienkimi plastrami smażonego czosnku i liśćmi świeżej bazylii.
 
nr10 MYK-0881

WYRÓŻNIENIE [konkurs I edycji 01.2015]

Roladki schabowe PI-SER-POR” z sosem pieczarkowym z pieczonymi kremowymi ziemniakami z surówką z białej kapusty -Marzena Włodarczyk

Składniki:

  • 1,5 kg. Schabu
  • 2 kg pieczarek
  • 2 czerwone papryki
  • 30 dag żółtego sera
  • czosnek, przyprawy,
  • 2l bulionu
  • 1 kg kremowych ziemniaków
  • 1/2 główki białej kapusty.

Przygotowanie:

Mięso rozbijamy, doprawiamy przyprawami, czosnkiem. Paprykę, pieczarki, ser kroimy i cienkie paski i układamy na każdym kawałku mięsa.

Mięso zwijamy w roladki, obtaczamy w mące i pieczemy na złoty kolor. Zalewamy bulionem- dodając pozostałą resztę papryki, pieczarek i dusimy, aż mięso będzie miękkie.

Ziemniaki nacinamy, doprawiamy przyprawami (koperek, papryka, majeranek) i pieczemy w piekarniku ok 1 godziny.