Pieczarki

Co warto wiedzieć o pieczarce

Pieczarkę, jako rarytas, wprowadzili do menu Francuzi. Rozpoczęli uprawy w XVI w. a sama pieczarka była porównywana do trufli i równie drogo kosztowała.

Niskokaloryczne pieczarki mają całkiem sporo wartości odżywczych i nie zawierają cholesterolu. Są źródłem dobrze przyswajalnego białka i błonnika pokarmowego co pozytywnie wpływa na metabolizm. Są bogate w witaminy z grupy B oraz prowitaminy D, a także mikroelementy – fosfor, potas, miedź, żelazo i selen. Ich regularne spożywanie stymuluje układ immunologiczny i wzmacnia odporność, bywa także zalecane w profilaktyce antyrakowej.

Polska, obok Holandii, jest największym producentem pieczarek. Polska produkcja zabezpiecza około 25% europejskiej konsumpcji pieczarek.

Greenyard Mycoculture Poland, posiada najnowocześniejszą technologię do produkcji, w pełni ekologicznego podłoża do upraw pieczarek. Podłoże po wsianiu grzybni, która jest dostarczana od renomowanych producentów, przechodzi proces inkubacji – przerostu a następnie trafia do producentów pieczarek. Produkcja ta odbywa się w warunkach sterylnych, jest w pełni ekologiczna – pieczarki pochodzące z Mykogen są produktem najwyższej jakości, zdrowym, w pełni wartościowym.

Pieczarki są bardzo zdrowe, jednak w Polsce ich konsumpcja jest nadal na niższym poziomie niż w Europie Zachodniej. Pieczarki są doskonałym dodatkiem do różnych potraw, jak przystawki, sałatki, dania główne, lub stanowią główny składnik, jak w zupie pieczarkowej. Niżej przedstawiamy dania proponowane przez uczestników naszych kulinarnych konkursów.